OPSKRIFTER PÅ
VAFLER
sådan laver du
Hjemmelavede vafler
Duften af vafler kan få de fleste til at skynde sig til bordet. Friskbagte og stadige lune – mums det er lækkert! De er super populærer til dessert og en god brunch, men de egner sig faktisk til alle dagens måltider (og mellemmåltider) og vaffeldejen kan varieres alt efter ønsker.
Hos SweetStreet serverer vi dem med et stort udvalg af toppings. F.eks. hjemmelavet oriocreme, caramelsauce, friske bær, knockout nutalla, cointreau, lime, sukker og masser af kærlighed. Se alle vores toppings. Der findes et uendeligt desserthav af skønne lækkerier, som bare gør dem helt uimodståelige.
Man kan lave sunde vafler, de kan også laves veganske uden æg og mælk eller helt glutenfri og uden sukker. De kan også tilsættes grøntsager eller bruges som brød i en sandwich. Herunder har vi samlet nogle af vores farvorit opskrifter, som du nemt kan lave i dit eget køkken.
Længere ned på siden kan du også læse mere om det udstyr du skal bruge for at lave de lækre sprøde vafler – f.eks et vaffeljern eller vaffelforme
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om vafler
Hvorfor bliver mine vafler bløde?
Hvis du lægger dine nybagte vafler på en flad tallerken eller fad, så dannes der kondens og dine ellers så lækre vafler bliver kedeligt bløde. Læg dem i stedet for på en rist efterhånden som de bliver bagt, så bevarer de sprødheden.
Hvad er forskellen på en vaffeldej og en pandekagedej?
En vaffeldej er typisk tyndere end en pandekagedej og den indeholder flere æg for at gøre vaflen “fluffy”. Derudover skal vaflen bages i et vaffeljern eller en form i ovnen, mens en pandekage bages på en pande.
Hvor lang tid kan en vaffeldej holde sig?
Grunddejen kan du godt lave dagen før, bare sæt den i køleskabet med det samme. Der kan den holde sig 1 – 2 døgn, men vent med at tilsætte de piskede æg til den skal bruges ellers bliver de ikke så luftige.
Hvad er forskellen på belgiske vafler og klassiske vafler?
Belgiske vafler er typisk sprøde, tykke og firkantede med mange store kvadratiske fordybninger, hvilket gør at der er plads til mere lækkert fyld oven på – mums!
De klassiske er ofte hjerteformede vafler, som er tyndere – de bliver tit serveret drysset med flormelis.
Hvordan varmer man vafler op?
De er nemme at lune op i vaffeljernet, ovnen eller brødristeren. Hvis de har været frosset ned, så tø dem op inden.
Vaffeljern og andet udstyr til at lave vafler
Det skal du bruge
Vaffeljern
For at blive en sand vaffelmester er et godt vaffeljern et must. De findes i et utal af varianter, hvor du kan bage dine vafler i flere faconer lige fra firkantede til hjerteformede. Nogle har udskiftelige indsatser, så du kan variere udseendet. Andre kan man indstille på flere programmer til forskellige afbagninger, alt efter om man vil have vaflen blød inden i og sprød uden på eller bare sprød hele vejen igennem. Alle de kendte mærker i køkkenmaskiner har udviklet et vaffeljern – så det er bare at finde det som passer til pengepungen og de ønsker man måtte have.
Vaffelform
Hvis man ikke er til flere køkkenmaskiner, findes der også belgiske vaffelforme i silicone, som blot udfyldes med dej og derefter kommes i ovnen.
Piskeris
Om det skal være et elektrisk eller et håndpiskeris er en temperament sag, men der skal piskes en del når der laves vaffeldej. Hvis man f.eks. bruger æg i opskriften skal hviderne piskes stive i en skål for sig før de forsigtigt vendes med resten af dejen. Det giver gode muller med et hånd piskeris!
Man kan også vælge at bruge en blender, men det afhænger af opskriften hvad der er bedst egnet. Så find din yndlingsopskrift og se hvad du skal bruge for at få det perfekte resultat.
Andet udstyr
Det er også godt at have en sigte, en skål, et målebæger, en vægt og en ske som passer i størrelsen til at hælde dejen op i vaffeljernet. Og så en træspartel (for ikke at ridse jernet) til at løsne og tage vaflen ud