BLOG OM

VAFLER

belgiske-vafler-med-sirup

Vi elsker vafler!

Vafler kan man købe i mange lande og de serveres lige fra streetfood vogne til Michelin restauranter. Derfor findes den i mange varianter og former. De fleste har en mening om hvorvidt den skal være hjerteformet eller firkantet, tyk eller tynd, blød eller sprød.

Hos SweetStreet serverer vi den lækre belgiske vaffel, med et  #yummi udvalg af hjemmelavet toppings og lutter gode sager.

De belgiske vafler som er søde, serveres lune lige fra vaffeljernet, tykke og fluffy og kan toppes med bær, is, hakkede nødder, nutella, dryppet med en skøn flydende honning eller hvad med saltkaramel eller lime og cointreau?

For at fejre vaflen har vi derfor samlet en masse inspiration og sjove fun-facts her på bloggen til dig. Dyk ned i det og spis nogle vafler imens!

7 TING DU SKAL VIDE OM VAFLER

Hvad er en vaffel ?

En Vaffel består af en dej, som typisk bliver bagt i et vaffeljern der giver vaflen de karakteristiske firkantede fordybninger. Vaflen kan bedst sammenlignes med pandekagen Den kan både serveres som morgenmad, til forret, hovedret eller dessert – se vores opskrifter her
De mest almindelige ingredienser er hvedemel, mælk og æg. Dejen kan tilsættes smag og forskellige ingredienser, alt efter lyst og hvad vaflen skal bruges til.

wafflesday 25 marts

Der er 2 Internationale vaffeldage!

D 25. marts fejres vafler verden over. Men i USA fejres den 24. august som “waffles day” da det er jubilæumsdatoen for det første amerikanske patent, der blev tildelt i 1869 til Cornelius Swarthout for design og udvikling af et vaffeljern.

Vaffeldagen begyndte i Sverige ved et rent tilfælde, da ord som hhv betyder vafler og “Vor Frue Dag” blev blandet sammen og den forvirring endte op med at fejre forårets komme ved at spise vafler den 25 marts.

Vaffelsåler på Nikes første løbesko

Nikes løbesko fra 1972, blev designet af Bill Bowerman som blev inspireret til looket på sålen af hans kones vaffeljern. De fik navnet Nike Moon Shoes, fordi de aftryk, som vaffelsålerne (jo, det kaldes de) efterlod på banen, mindede om de fodspor, som astronauterne efterlod på Månen i 1969.

Vaffel verdens­rekorder !

Verdens største vaffel!

verdens stoerste vaffel rekord

I 2011 bagte Joar Mortveit fra Norge én vaffel, som kunne brødføde hundredvis af mennesker, hvilket gav ham en plads i Guinness’ Rekordbog for at have bagt den største vaffel i verden.

Men den blev overgået i 2013 af Stichting Gouda Oogst (Holland) Han bagte en vaffel der vejede 50 kg  og havde en diameter på 2,47 m!

Verdens højeste stak vafler!

guiness rekord hoejeste stak vafler

Den højeste stak vafler er målt til 91,5 cm som blev stablet af Francis De Buck og Michel De Buck i Blankenberge, Belgien, den 28. juni 2020.

Francis og Michel fik ideen om at slå denne rekord efter at have bagt en stor mængde vafler, da de skulle afprøve et ny vaffeljern.

Flest vafler spist på 10 min!

På den internationale vaffelspisnings-konkurrence (ja, det findes) spiste Patrick Bertoletti hele 29 vafler på kun 10 minutter i 2007.

Han slog dermed den tidligere mester Joey Chestnut, som spiste 23 vafler på samme tid året før.

isvafller

Fra vafler til isvafler

I 1904 løb en issælger i Missouri på St. Louis World Fair tør for de iskopper han serverede sin is i. Han spurgte naboen som var vaffelsælger om han kunne hjælpe ham og han gav ham nogle vafler. Issælgeren foldede vaflerne og brugte dem til at lave de første isvafler nogensinde.

Hvorfor hedder det en “Vaffel” ?

Ordet “vaffel” relaterer til det frankiske ord “wafla”. Omkring 1185 opstår udtrykket “walfre” om en “slags wienerbrød bagt mellem to plader opdelt i celler, der giver det et design”. I en ordbog fra det franske Akademi fra 1762 er “dobbelt f’et” fjernet, men jesuitten og grammatikeren Jean-François Feraud udgiver i sin “Kritisk Ordbog over det franske sprog” i 1787 stavning af “vaffel” med to f’er.

Betegnelsen “Belgisk vaffel” blev opfundet af Maurice Vermeersch (der var bosiddende i Bruxelles) som en variant af hans “Bruxelles-vaffel”. Den blev toppet med jordbær og Chantilly-fløde på den universelle udstilling i New York i 1964, hvor den vandt i en konkurrence og derefter stor popularitet. Maurice valgte dette navn, fordi han mente, at de fleste amerikanere, havde en ringe viden om geografi og derfor nemmere kunne finde Belgien end Bruxelles.

“Vafler er en ret, som er højt værdsat af vores bønder, men det består kun af en flydende pasta, lavet af vand, groft mel og salt. De hælder dejen i et hult jern med to kæber, gnedet med lidt valnødolie, som de derefter lægger på ilden for at tilberede. Disse slags vafler er meget tykke.

De vafler, som de rige mennesker spiser, er mindre og tyndere og frem for alt mere sarte. De består af æggeblommer, sukker og fint mel, fortyndet i hvidvin pyntet med et strålemønster og er endda lavet med et vaffeljern. De serveres ved bordet som en dessert.”

Jean La Bruyere-Champier

- humanist med stor interesse for mad fra det 16. århundrede

vafler stammer fra graekenland
hvor kommer vafler fra

Den fantastiske historie om vafler!

De vafler vi nyder i dag kommer fra Belgien og Frankrig, men vafler kan spores helt tilbage til det gamle Grækenland. For at spare tid og skabe en ens afbagning på begge sider, så bagte de gamle grækere flade rustikke kager imellem to varme metalplader. Denne måde at bage på, spredte sig gennem middelalderen til det meste af Europa. Undervejs er der blevet udviklet mange forskellige varianter af vaflen, lige fra indholdet i dejen til den form og de mønstre på pladerne, som de blev bagt imellem.

I dag findes der stadig utroligt mange lokale traditioner for hvilke ingredienser der bliver brugt og hvad den serveres med. Vaffeldejen er blevet forbedret og heldigvis findes der også en opdateret udgave af antikkens metalplader når der skal bages – med et vaffeljern er livet blevet meget nemmere for os alle.

Variationer af vafler

Escalette de Montpellier
– fin og sprød vaffel med appelsinblomst

Wonder Waffel Berlin
– med jordbær, hindbær, hvid chokolade og banan (foto)

Amerikansk vaffel
– gærdej med bagepulver. Serveres normalt til frokost, f.eks. med kylling og bacon, men vaflen kan også serveres som en dessert med toppings.

Pandan 
– en vietnamesisk vaffel, hvor der ud over kokosmælk bruges pandan, som giver en dejlig aroma og en flot frisk grøn farve. Når vaflen er tilberedt bliver den sprød og brun på ydersiden, men forbliver grøn og blød inden i.

wonderwaffel-berlin

Wonder waffel Berlin

Bruxelles vaffel aka “belgisk vaffel”
– rektangulær vaffel med firkantede fordybninger, typisk toppet med flormelis eller flødeskum

Bordeaux vaffel – dejlig crunchy, kan tilsmages med appelsinblomst eller citron, appelsin og rom

Hongkong
–  toppet med smør, jordnøddesmør og sukker, derefter foldet

Liège vaffel
(mere almindeligt kaldet Gauff ‘au suc’ )
– gæret dej med kanel og trykket i strøsukker, som giver en helt speciel overflade. Bages i en form med  24-celler uden hjørner.

opskrift belgiske vafler

Bruxelles vaffel

Hollandsk vaffel ( stroopwafel eller Gouda-vaffel)
– flad skive skåret i to og fyldt med karamelsirup

Skandinavisk vaffel
– meget tynd, hjerteformet, med en salt eller sød garnering

Krumkake
– tyndvalset norsk vaffel, som spises til en traditionel norsk jul

Pizelle
– meget fin italiensk vaffel, spises især til påske og jul

Krumkake

Norsk Krumkake